جایگاه زن، در اندیشه اسلامی
یکی از مسایل مهم فقهی و اسلامی، مسأله «زن» است.
مفهوم اسلامی «زن» چیست؟ و نقش انسانی او چه میباشد و به عبارت روشنتر، حوزه انسانیّت او، تا چه مقدار، گسترده است؟ و نقش او در مسایل جاری جامعه، چیست؟
به سادگی میتوان دریافت که نقش اجتماعی زن، در برپایی عدل و داد، حائز اهمیت است و همچون مرد که در این راستا وظیفهای دارد، او نیز مسؤول است.
و آیا جامعه اسلامی، جامعه کاملاً بستهای است که در عرصههای اجتماعی، زن نمیتواند در کنار مرد، قرار گیرد؟ بهگونهای که هیچ ارتباطی به جز روابط خانوادگی میان زن و مرد نباشد و زن هیچ فرصتی برای شرکت در مسائل اجتماعی، نداشته باشد.
آیا زن از هر نوع فعالیتی در عرصههای مختلف محروم شده است؟
در سیمای تمامی جوامع اسلام، همواره چنین پرسش هایی، دیده میشوند و چه بسا یکی از خطرناکترین مشکلات، در این زمینه، گروهی از دانشمندان مسلمان باشند، که در میان آنها، برخی از فقیهان نیز به چشم میخورند.
این دسته میکوشند تا مفاهیم آیات و روایات را بدون بهرهگیری از نیروی اندیشه دریابند و در این میان، از آگاهی هایی بهره میگیرند که در ذهن شان حَک شده است؛ بهگونهای که فرد، نمیتواند به مضمون آیه و یا حدیثی پی برد، مگر آنکه از مجرای این مفاهیم پذیرفته شده ذهنی، بگذرد و یا از مسائلی که از این سو و آن سو در ذهنش نقش بسته است، کمک بگیرد. این مسائل رفته رفته در ذهن، به صورت مسائلی بدیهی جلوهگر میشوند، به گونهای که اگر با آنها مخالفت شود، گویی با امری بدیهی مخالفت شده است و در نتیجه چگونه انسان میتواند با بدیهیّات، مخالفت کند؟!
لذا لازم است که از دیدگاه حقیقی اسلام و بر مبنای عدالت الهی بر جایگاه زن نگریست و باورهای غلط و آشفته را با حقیقت دین آمیخته نکرد.
تاریخ : دوشنبه 89/10/6 | 11:5 عصر | نویسنده : سیدمرتضی ناصری کرهرودی | نظرات ()